Plata sa dva aršina

Bez autora
Jun 21 2010

Iako su poreske stope u Srbiji niske, brine visok stepen prava administracije, kao i komplikovana procedura koja prati naplatu poreza. Stručnjaci MMF-a su za potrebe srpskog Ministarstva finansija izradili analizu stanja našeg poreskog sistema i predložili nova rešenja.MMF je identifikovao jasan potencijal za promene poreza na dohodak građana i poreza na dobit preduzeća, dok je način na koji je organizovana naplata poreza na dodatu vrednost u skladu sa međunarodnom praksom. Izveštaj, čiju suštinu prenosimo, rezultat je rada tehničke misije Fonda, a preporuke sadržane u njemu nisu uslovi za tekući stendbaj aranžman.

Plata sa dva aršinaIako su poreske stope u Srbiji niske, brine visok stepen prava administracije, kao i komplikovana procedura koja prati naplatu poreza - konstatuju stručnjaci MMF, koji su za potrebe srpskog Ministarstva finansija izradili analizu stanja našeg poreskog sistema i predložili nova rešenja.

MMF je, naglašava se u studiji, “identifikovao jasan potencijal za promene poreza na dohodak građana i poreza na dobit preduzeća”, dok je način na koji je organizovana naplata poreza na dodatu vrednost u skladu sa međunarodnom praksom.

Izveštaj, čiju suštinu prenosimo, rezultat je rada tehničke misije Fonda, a preporuke sadržane u njemu nisu uslovi za tekući stendbaj aranžman.

PDV: Računare i drvo na 18 odsto

Srbija, smatraju eksperti MMF, ima savremeno osmišljen sistem naplate poreza na dodatu vrednost koji čini 30 odsto prihoda budžeta, odnosno - deset odsto BDP.

- Ipak, postoje dve stvari koje će Srbija, po zahtevu EU, morati da promeni ili da zatraži odobrenje za odstupanje - konstatuju stručnjaci Fonda. - Personalni računari i komponente, ogrevno drvo, snabdevanje vodom, kao i prvi prenos vlasništva nad nekretninama treba da budu oporezovani po standardnoj stopi od 18 odsto, umesto po nižoj od osam odsto, što je sada slučaj.

Negde trećina ukupnog prometa u Srbiji oporezovana je po nižoj stopi od osam odsto. Gubici budžeta po osnovu primene niže stope iznose oko 70 milijardi dinara. Učešće roba koje se oporezuju po nižoj stopi konstantno se, od uvođenja 2005. godine, povećava.

Preporuka MMF:

- Smanjiti spisak roba na koje se plaća niža stopa poreza na dodatu vrednost. Na njemu treba da ostanu osnovne životne namirnice. Eliminisati povraćaj po osnovu kupovine prvog stana.

AKCIZE: Cigarete i alkohol poskupljuju

Pripremajući se za članstvo u EU, Srbija će morati značajno da poveća akcize na cigarete - konstatuju stručnjaci Fonda.

Učešće akcize u ceni najpopularnije vrste cigareta u Srbiji je 58 odsto, Bugarskoj 70, Poljskoj 76, Slovačkoj 74. Najniže je u Crnoj Gori - 29 odsto.

Potrebno je i da se promeni način na koji se obračunava i naplaćuje akciza na alkoholna pića.

- Srbija koristi litre kao bazu za obračun akcize - podsećaju stručnjaci Fonda. - Po direktivama EU, akcize na alkoholna pića treba da se obračunavaju po količini alkohola u njima.

Kada je visina akciza na gorivo u pitanju, eksperti Fonda konstatuju da su one u skladu sa evropskim standardima.

Preporuka MMF:

- Povećati opštu stopu akcize na cigarete do maksimalno preporučene po EU direktivama - 55 odsto ukupnog poreskog opterećenja. Redefinisati osnov za opterećenje alkoholnih pića akcizom tako što će se uvažavati količina alkohola u osnovu za naplatu.

Porez na dohodak:

Pravičnija naplata


Sadašnji sistem naplate poreza na dohodak je komplikovan, sa brojnim olakšicama i oslobađanjima.

- Misija razmatra alternativan model poreza na zarade i preporučuje uvođenje dve stope ovog poreza. Verujemo da bi bilo dobro zakonom predvideti mere kojima bi se pojednostavila i učinila pravičnom naplata ovog nameta - ističu stručnjaci Fonda.

Stručnjaci ukazuju da je efikasnost postojećeg modela naplate poreza na godišnji prihod građana vrlo niska, što pokazuje i statistika - ovaj porez plaća svega jedan odsto onih koji po bilo kom osnovu primaju zaradu.

Preporuka MMF:


- Vlada da pripremi jasan model naplate prihoda od dohotka i osmisli strategiju za njegovu primenu. Sistem sa dve stope je važan, ali ne isključuje potragu za alternativnim modelom. Pojednostaviti postojeći sistem i eliminisati oslobađanja za različite izvore prihoda.

Penzije:

Državne bez poreza

PostojeĆa zakonska rešenja podrazumevaju oslobađanje svih državnih penzija, kao i ostalih socijalnih davanja od plaćanja poreza. Nasuprot tome, penzije koje se isplaćuju iz privatnih penzijskih fondova podležu plaćanju poreza po stopi od 20 odsto. Istovremeno, doprinos za državnu penziju, koji se isplaćuje iz plate zaposlenog, uključen je u prihod na koji se plaća porez na dohodak građana. Uplate u privatne penzione fondove, međutim, koje se plaćaju takođe iz zarade zaposlenog - odbijaju se od osnovice za godišnji porez na dohodak.

Preporuka MMF:

- Harmonizovati tretman prihoda od penzija tako što će se isključiti olakšice za državne penzije i druga socijalna davanja. Zadržati model po kome su isplate privatnih penzija potpuno oporezive.

Porez na dobit:

Ukinuti olakšice


Porez na dobit od deset odsto, koji važi u Srbiji, spada među najniže u Evropi. Ali, nizak je i nivo naplate.

- Verujemo da bi prihod od ovog poreza bio veći kada bi se, kroz izmene zakona, izvršilo postepeno povlačenje svih postojećih podsticaja i oduprlo pritiscima da se uvedu nove olakšice - smatraju stručnjaci Fonda.

Preporuka MMF:

- Održati postojeći model oporezivanja dobiti, ali uz smanjenu mogućnost olakšica.

Porez na imovinu:

Po tržišnim cenama

Eksperti Fonda procenjuju da bi proširenje poreske osnovice kroz procenu imovine po tržišnim cenama, eliminisanje odbitaka za amortizaciju kod pravnih lica, kao i olakšica kod fizičkih lica, moglo i bez povećanja stopa da nadoknadi gubitke od ukidanja naknade za građevinsko zemljište.

Preporuka MMF:

- Ukinuti sve olakšice, osim možda onih za siromašna domaćinstva. Izjednačiti tretman komercijalne i rezidencijalne imovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik